site haritasi

Site haritası arama motoru botları ve ziyaretçilerin daha rahat bir şekilde site içerisindeki sayfalarda, yazılardan dolaşmasını sağlayan araçlardır. Site haritasında, site içerisinde bulunan bütün sayfaların linkleri yer alır. Ayrıca görseller için image-sitemap ve videolar için video-sitemap kullanılabilir yada tüm bu bilgileri sitemap.xml dosyasında tutabilirsiniz. Arama motoru yazılımları bu sayede sitenizi daha hızlı siteyi tarayabilirler. Siz onların işini kolaylaştırdığınız için arama motoru botları da size daha fazla puan vereceklerdir.

Hatırlatmakta fayda var, Site Haritası robots.txt gibi arama motorlarının ilk baktığı dosyalardan biridir. Eğer robots.txt dosyasını aktif olarak kullanmıyorsanız sitemap.xml dosyasının konumunu belirtmek için kullanabilirsiniz. Bu size avantaj sağlayacaktır.

Site haritası XML ve HTML olarak 2 tipte oluşturulur.

  • XML Site Haritası(xml sitemap)

Arama motoru botları için yapılır. Liste halinde sitedeki linkler gelen botlara sunulur. Böylelikle arama motoru botları sitede yer alan sayfaları, içerikleri daha rahat ve hızlı bir şekilde tarayabilirler. sitemap.xml oluşturmanın en kolay yolu online siteler ve eklentiler kullanmaktır. xml-sitemaps.com veya wordpress üzerinden tr.wordpress.org/plugins/google-sitemap-generator ekletisi ile sitemap.xml dosyanızı kolayca oluşturabilirsiniz.

  • HTML Site Haritası(html sitemap)

Site içi seo bakımından oldukça önemli olduğu halde gözardı edilen html site haritaları erişebilirlik ve kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemlidir. Siteye gelen ziyaretçilerin site içerisinde yönlerini daha rahat ve doğru şekilde bulması için yapılmaktadır. Örneğin bir alışveriş merkezine gittiğinizde girişteki plandan hangi katta hangi mağaza var öğrenip kolayca gezebilirsiniz. HTML site haritası da aynı bu şekilde çalışır. Ziyaretçinize oluşturduğunuz html site haritası ile sitenizde kolay bir şekilde dolaşma imkanı verilmektedir. html site haritası, xml gibi belli bir düzen izlemesine gerek yoktur. Bu nedenden dolayı manüel olarak hazırlanabilir, önemli sayfalar listelenebilir.İsterseniz wordpress.org/plugins/html-sitemap  wordpress eklentisini kullanarak kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz.

Özetleyecek olursak xml sitemap arama motoru botları için, html sitemap ise siteye gelen ziyaretçiler için yapılmaktadır.

Site haritası listelenen sayfalar hakkında örneğin, sayfanın en son ne zaman güncellendiğini, sayfanın değişme sıklığını, sayfanın sitedeki diğer bağlantılara göre önem derecesi gibi değerli meta verileri sağlayabilirler.

Siten sayfaları doğru bir şekilde birbirine bağlıysa, Google arama motoru botları genellikle sitenin büyük çoğunluğunu tarayabilirler.Fakat web sitesi yeni bir siteyse, backlink sayısı az ise, çok fazla sayfası bulunan büyük bir siteyse, sayfalar arasında başvuru linkleri yoksa (Ana sayfadan diğer alt sayfalara) site haritası mutlaka kullanılmalıdır. Çünkü site haritası arama motoru botlarının siteyi ideal bir şekilde taramasına yardımcı olan araçlardır. Bunu yanında sitemap.xml dosyası olan sitelerin index sayısı ve hızında kayda değer artışlar gerçekleşir.

Unutulmaması gereken bir nokta ise sitemap.xml dosyası kullanmanızın hiç bir olumsuz etkisi yokken kullandığınız taktirde tüm web sayfalarının taranacağı veya dizine ekleneceği garanti edilmemektedir. Ancak çoğu durumda sitemap.xml kullanılması size yarar sağlayacaktır.

Googlebot ve diğer web tarayıcıları(bot/spider) sitedeki bağlantıları izleyerek, takip ederek yani bir sayfadan başka bir sayfaya geçerek web sitelerini tararlar. Sonuç olarak internette hiçbir websitesi, sitenin sayfalarına bağlantı(backlink) vermiyorsa Google sitenin sayfalarını keşfedemeyebilir. Böyle durumlarda sitemap kullamanızda fazla vardır.

ÖNERİ:

Haftadalık olarak site haritası güncel tutulursa Google aramalarında üst sıralara çıkmasında sitemap size katkı sağlar.

Bu yazımızda sitemap nedir, ne işe yarar onu öğrendik bir bir sonraki yazımızda ise sitemize nasıl ekleriz bunun hakkında bilgiler verilecektir. Yazılarımızı takipte ederek sitenizi Google’da üst sıralara getirebilirsiniz.!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz.
Lütfen adınızı giriniz.