Canonical URL Nedir?

0
579
Canonical URL Nedir

Canonical URL, yani Standart URL demektir. Arama motoru botları sitemizi indekslemek için geldiğinde aynı içeriğe sahip birden fazla sayfayı indekslediğinde karşılaşabileceğimiz cezalardan korunmak amacıyla yapılan bir yöntemdir. Yani aynı içeriğe sahip farklı sayfaları kopya içerik cezası uygulanmaması için yapılır.

Kopya içerik muamelesi gören siteler zamanla sıralamada düşüşler yaşar. Kopya içerik sadece başka bir siteden alınan yazıların bir başka sitede kendine ait gibi yazılması değildir. Aynı zamanda kendi sitenizde aynı sayfanın tekrar oluşturulup yinelenmesidir.

Yani daha anlaşılır olması için şöyle örneklendirebiliriz;

Yukarıda da görüldüğü gibi aslında iki link de aynı sayfayı temsil ediyor. Ama URL olarak farklı isimlendirilmişler. Arama motorları indekslemek için işlem yaptığında iki sayfayı da tek olarak kaydetmiyor. Aksine her ikisini de farklı sayfaymış gibi kaydediyor.

Peki, Canonical URL ne işe yarar?

Aynı içeriği ait farklı URL’e sahip sayfaları tarayan botlar içeriğin birbiri ile aynı olduğunu fark ettiğinde kopya içerik olduğunu düşünüyorlar. Ve daha önce de belirttiğimiz gibi kopya içerik cezasına maruz kalabiliriz. Canonical etiket ise bu cezaya maruz kalmamamızı sağlamak amacıyla uygulanır. Canonical etiket ile var olan URL’ler arasından bir tanesi seçilir ve indekslenen URL sizin seçtiğiniz URL olur.

Yani yukarıda belirttiğimiz iki linkten birine Canonical URL diye belirttiğinizde diğer link botlar tarafından taransa da indekslenmeyecektir.

Canonical etiketleme nerelerde kullanılır?

  • En başından beride belirttiğimiz gibi aynı URL’e sahip sayfalarda,
  • Http ve Https uzantılı aynı sayfa var ise,
  • Sitenize www.eniyiseo.com ya da eniyiseo.com gibi erişim sağlandığında,
  • Aynı içerik ama farklı kategori var ise,
  • Mobil ara yüzde masaüstü versiyon ile aynı içerik olması ve bu URL’nin farklı olması

Gibi durumlarda Canonical URL kullanılmalıdır.

Canonical etiketleme nasıl yapılır?

Botlar <head> ve </head> etiketleri arasındaki meta etiketleri okur. Bunun dışında kalan etiketleri görmezler. Bu yüzden ana URL’nizin sayfası hariç diğer sayfaların <head> </head> etiketi arasında rel=”canonical” diye belirtmeniz gerekmektedir.

Yani linkin görünümü şöyle olacaktır;

<head>

<link rel=”canonical” href=https://www.eniyiseo.com/”/>

</head>

Canonical etiketlemede dikkat edilmesi gerekenler:
  1. Bir URL’e ait tek Canonical etiket kullanılmalı,
  2. İndekslenmemesi istenilen sayfaların site haritalarında tarama izni olmamalı
  3. Sayfanın <head> </head> meta etiketinin içinde belirtilmeli

Göründüğü gibi aslında pekte zor bir şey değil. Sadece biraz dikkat gerektiriyor. Siz ne kadar dikkatli olursanız ve sağlam adımlar atarsanız botların sizin açıklarınızı bulması o kadar zor olur. Küçük bir etiket ile büyük bir dertten kurtulmak da bunlardan biridir. Bunlar göz ardı edilecek şeyler değildir. Çünkü sonuçları ağır olabilir.

Sizde sitenize etkili bir SEO yapmak istiyorsanız başka ipuçları için bizi takip etmeye devam edin. Daha profesyonel bir çalışma için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz.
Lütfen adınızı giriniz.